Sveriges fulaste nybygge finns inte i Ljungby

Varje år arrangerar föreningen Arkitekturupproret en tävling där man utser Sveriges finaste och fulaste nybygge under det gångna året. I år var en fastighet i Ljungby nominerad, men priset som Sveriges fulaste nybyggnation gick till…

Frihamnskyrkan i Göteborg fick det kanske inte helt smickrande Kasper Kalkon-priset. Kyrkan tillhör Pingstförsamlingen Smyrna som är den näst största församlingen inom rörelsen.

Höghus
Höghuset i Ljungby blev inte fulaste nybygget i omröstningen om Kasper Kalkon-priset.

Det höga huset i kvarteret Klockaren här i Ljungby, den plats där ÖoB hade sin butik tidigare, var nominerad i omröstningen som samlade antingen 8 513 röster totalt, eller 6 626 beroende på om man tittar på föreningens hemsida eller på sändningen från galan. 390 av rösterna lades på Ljungby-fastigheten som därmed hamnade på en 7:e plats, strax innana Nivika-huset i Växjö.

Vi pratade med Malou som ansvarar för omröstningarna tidigare i vår då vi bland annat frågade om vad som var kriterierna enligt dem för att en byggnad ska vara ful. Du kan lyssna på den intervjun igen här nedan.

 
Inför omröstningen om Sveriges fulaste nybyggnation.
  • cover play_arrow

    Sveriges fulaste nybygge finns inte i Ljungby Tobias Johansson

Föreningen Arkitekturupproret startade som en Facebook-grupp 2014 och har senare även startat en ideell förening.

Deras vision är (enligt hemsidan):

  • Vackrare och mer varierad nybyggnation. Då över 75% föredrar mer traditionellt inspirerad arkitektur med färg, detaljrikedom och småskalighet, bör utbudet närma sig efterfrågan. Idag byggs inte ens 1% av det som efterfrågas mest.
  • Nyurbant inspirerad stadsplanering, anpassad efter lokala förhållanden: lagom tät kvartersstad med olika byggnadstyper för olika åldrar och socialgrupper; blandning av boende, butiker, arbetsplatser; definierade stadsrum med mindre torg och parker; närhet till service och kommunikationer; grönska, mänsklig skala.
  • Hänsyn till befintligt kulturarv. Inga rivningar, brutala om- eller tillbyggnader, dominerande höghus eller avvikande infills i känsliga miljöer.
  • Ökad medborgarinflytande i stadsbyggnadsfrågor.
  • Evidensbaserat byggande utifrån människans behov.

partners

annonser

just nu på ljungbykanalen

Just nu

Kvällsmixen

Skön musik att somna till
access_time22:15 - 00:00

Du lyssnar enklast direkt här på hemsidan med webb-spelaren som du hittar till höger längst upp på sidan.

Du hör Ljungbys bästa musikmix dygnet runt – året runt!

stöd ljungbykanalen

Swishnummer: 123 606 8589

Om oss

Ljungbykanalen har utgivningsbevis för all media vi är verksamma på (radio, webb-radio, webb-TV och databas (www.ljungbykanalen.se))

Ansvarig utgivare för dessa är Tobias Johansson (tobias@ljungbykanalen.se)

 

0%

lyssna på ljungbys bästa musikmix!

Här lyssnar du enkelt på Ljungbykanalen – dygnet runt – året runt!

Stöd oss på Swish – 123 606 85 89