Listeners:
Top listeners:
Ljungbykanalen Ljungbys bästa musikmix
Radio Ljungby
Från årsskiftet är det inte längre tillåtet att slänga textilavfall i de “vanliga” soporna, de ska istället samlas in av kommunerna för att kunna återanvändas på bästa sätt. Det har rått viss förvirring så här i början av året och därför har Ljungbykanalen tagit reda på hur det står till i vår kommun.
– Det finns insamlingskärl på samtliga 13 återvinningsstationer och på Bredemads återvinningscentral, säger Anna Andersson, biträdande VA- och renhållningschef i kommunen. Har man en större mängd textilier eller textilier som är skrymmande hänvisar vi våra invånare att lämna materialet på Bredemads återvinningscentral.
För att man ska kunna lämna textilier på återvinningscentralerna ska det vara rent, torrt och förpackat i välknutna påsar. Detta för att det inte ska mögla och kontaminera övrig textil. Textiler som är kontaminerade ska slängas på Bredemands återvinningsstation.
– Textilavfall som är mycket smutsigt eller skadedjurspåverkat ska sorteras för energiåtervinning och inte blandas med övrig textil, berättar Anna. Textilavfall som har t ex spillolja eller andra miljöfarliga produkter på sig ska sorteras som ett farligt avfall. Med andra ord kommer det finnas olika behållare för sortering av textil på Bredemads återvinningscentral beroende på om det är kontaminerat eller inte.
Kommunen har haft insamlingen ute på upphandling och det kommer bli Emmpatus som kommer sköta insamlingen i Ljungby. Kommunen betalar inte för materialet som skänks och samlats in via deras insamlingskärl utan de sorterar och säljer eller exporterar till bistånd.
– Nu håller vi på med att sätta rutiner för själva insamlingen och har givetvis märkt av att det finns ett större intresse från årskiftet hos våra medborgare att lämna textilier, säger Anna vidare.
När det gäller kostnader för insamlingsinsatserna saknas det siffor på det i dagsläget. Att inte slänga textilier i restavfallet innebär å andra sidan en minskad kostnad för förbränning vid sidan av miljövinsten, säger kommunen. Men taxan kan komma att stiga då det ändå finns kostnader som ska täckas. Några nya påsar blir det dock inte.
– Nej, det finns inget krav om att textilier ska samlas in fastighetsnära. Sannolikheten att textilierna blir kontaminerade med lukt och fukt från övrigt avfall som är i sopbilen gör att detta inte är ett alternativ.
Vad räknas som textilavfall?
Nästan allt som är vävt, stickat eller tovat av textil, oavsett om det är naturmaterial eller inte, ska lämnas till återvinning. Här listar vi några exempel för att göra det ännu tydligare:
Varför planeras inte ett mer omfattande insamlingssystem för textilavfall?
Inom EU diskuteras redan en annan lösning: ett producentansvar för textil. Det innebär att de som tillverkar och säljer textil också ska ansvara för att det samlas in och återanvänds eller återvinns. Sannolikt införs ett sådant ansvar inom några år. Producenter måste då bygga upp system för att ta hand om textilierna. Kommunerna inväntar därför ett beslut i frågan innan de bygger upp ett mer omfattande system.
Vad händer med det insamlade materialet?
Efter att textilierna samlats in är nästa steg sortering och kontroll, rengöring och reparation för att det ska kunna återanvändas eller materialåtervinnas på bästa sätt.
Textil som ska förberedas för återanvändning sorteras idag manuellt då det kräver professionell kunskap om mode, trender och efterfrågan i secondhandbutiker. Detta är tidskrävande och genomförs endast i liten skala i Sverige. Hanteringen medför också stora kostnader.
Textilavfall som ska materialåtervinnas behöver sorteras på fibernivå. I dagsläget finns bara en anläggning i Sverige för denna typ av sortering, Siptex i Malmö.
Det finns få anläggningar för återvinning av den sorterade textilen, men flera utvecklingsprojekt pågår.
Swishnummer: 123 606 8589
Ljungbykanalen har utgivningsbevis för all media vi är verksamma på (radio, webb-radio, webb-TV och databas (www.ljungbykanalen.se))
Ansvarig utgivare för dessa är Tobias Johansson (tobias@ljungbykanalen.se)