Skydda dig mot en av alla sommarplågor

Snart vaknar de till, fästingarna, som ställer till det för många under den varma delen av året. Det gäller att skydda sig väl och nu går även regionen ut och rekommenderar vaccinering mot TBE.

Smittskyddsenheten i Kronoberg rekommenderar vaccination mot TBE för personer som regelbundet vistas ute i skog och mark i Alvesta, Ljungby, Uppvidinge och Växjö kommun. Det är nu dags att påbörja sin vaccination för att vara skyddad i sommar.

fästing som kryper på hud

TBE är en virussjukdom som sprids av fästingar. De flesta som smittas får lindriga besvär och blir friska efter några dagar, men upp till en tredjedel får en inflammation i hjärnan eller hjärnhinnorna. Fästingar trivs inte på asfalt, sandstränder, kala klippor eller kortklippta gräsmattor. Det är ute i växtligheten, i skog och mark, som risken för fästingbett är störst.

Fyra kommuner med förhöjd förekomst

Folkhälsomyndigheten har tagit fram kartor över kommuner med förhöjd förekomst av TBE och i Kronobergs län gäller det Växjö, Alvesta, Ljungby och Uppvidinge kommun. Vaccinationsrekommendationen gäller de som regelbundet vistas ute i skog och mark i dessa kommuner. 

– Förra året hade vi åtta fall av TBE där personer smittats i länet, vilket är något fler än tidigare år. För den som ännu inte är vaccinerad och vill skydda sig inför den kommande säsongen är det nu dags att påbörja vaccinationen, säger Christian Blomkvist, smittskyddsläkare.

Bra att bära täckande kläder

Det finns även annat man kan göra för att minska risken för fästingbett och därmed även TBE. När man är i skog och mark bör man använda täckande kläder och se över huden för att ta bort fästingar som kryper omkring. Om en fästing bitit sig fast är det viktigt att så snart som möjligt plocka bort den. Då minskar även risken för borrelia.

– Även personer som vistas mycket ute i skog och mark i kommuner som inte har förhöjd förekomst av TBE kan överväga att vaccinera sig. TBE-vaccin har få biverkningar och det finns sällan anledning att avråda den som vill vaccinera sig, säger Christian Blomkvist.

Dags att se över skyddet mot TBE.
  • cover play_arrow

    Skydda dig mot en av alla sommarplågor Tobias Johansson

partners

annonser

just nu på ljungbykanalen

Du lyssnar enklast direkt här på hemsidan med webb-spelaren som du hittar till höger längst upp på sidan.

Du hör Ljungbys bästa musikmix dygnet runt – året runt!

stöd ljungbykanalen

Swishnummer: 123 606 8589

Om oss

Ljungbykanalen har utgivningsbevis för all media vi är verksamma på (radio, webb-radio, webb-TV och databas (www.ljungbykanalen.se))

Ansvarig utgivare för dessa är Tobias Johansson (tobias@ljungbykanalen.se)

 

0%

lyssna på ljungbys bästa musikmix!

Här lyssnar du enkelt på Ljungbykanalen – dygnet runt – året runt!

Stöd oss på Swish – 123 606 85 89