Filmrecension

Recension: The Holdovers

Att sätta sig och titta på The Holdovers är inte bara att se en film som utspelar sig 1970, den ÄR 1970 i all bemärkelse, stor vikt har lagts vid att det ska kännas äkta, alltså är det inte mångkanaligt ljud och krispigt klar bild, utan känslan är -70-tal.

Filmen då? Den utspelar sig på ett amerikanskt internat, Barton, där det är dags för jullov och studenter och personal ger sig iväg hem för att fira tillsammans med familj och vänner. Men några har, av olika anledningar, inget hem att åka till och måste därför stanna kvar på skolan under jullovet. Kvar på skolan den här julen är också läraren Paul Hunham (Paul Giamatti) och kökschefen Mary Lamb (Da’vine Joy Randolph). Paul är en sur, småbitter, principfast, allmänt hatad och lagom elak, eller som han beskrivs texten, en bitvarg till  lärare i antikens historia och Mary, som är en rättfram kvinna, har precis förlorat sin son i Vietnam-kriget och firar därför sin första jul alldeles ensam då sonens pappa dog innan han föddes.

Tillsammans får de inleda jullovet tillsammans, 5 elever och Paul och Mary, men efter några dagar så åker 4 av eleverna iväg, kvar bli bara Angus Tully (Dominic Sessa), en stökig och övergiven tonåring som helst av allt skulle vilja vara med sin mamma och styvpappa på St Kitts, i alla fall i början av filmen.

Filmen utspelar sig under julen, och till viss del får man till sig en skön, men annorlunda julkänsla – här finns inget tingel-tangel men verkliga känslor, och verkliga människor. Karaktärerna är perfekt presenterade av skådespelarna och, glädjande tycker jag, slipper man den allra värsta personlighetsförändringen som annars brukar finnas i amerikanska filmer där bittra och sura karaktärer finns med. Här bjuds istället en sparsmakad förändring, många sarkasmer och en humor som kanske inte är för alla men alldeles underbar i sin stillhet.

Att sjunka ner i biomörkret under de 2 timmar filmen varar är precis vad man behöver så här efter julen, en slags påminnelse om hur julen också kan vara. Dessutom känns de två timmarna snarare som en – max!

Ljungbykanalens betyg: 4 mycket starka antenner!

senaste recensionerna

Recension: Poor Things

Filmrecensioner

Recension: Poor Things

Filmrecension Lika bra att säga på en gång: Det här är inte en film för alla! Men för dig som uppskattar skruvade miljöer, underbart skådespel av Emma Stone, Mark Ruffalo och Willem Defoe (och inte har något emot en hel del naket) och underfundigt foto så är det här din film att se just nu. Bella Baxter (Emma Stone) är en produkt av den lite lätt gamla läkaren Godwin Baxter […]

filmrecensionerna presenteras av

Logga Garvaren Bio

stöd ljungbykanalen

Swishnummer: 123 606 8589

Om oss

Ljungbykanalen har utgivningsbevis för all media vi är verksamma på (radio, webb-radio, webb-TV och databas (www.ljungbykanalen.se))

Ansvarig utgivare för dessa är Tobias Johansson (tobias@ljungbykanalen.se)

 

0%

lyssna på ljungbys bästa musikmix!

Här lyssnar du enkelt på Ljungbykanalen – dygnet runt – året runt!

Stöd oss på Swish – 123 606 85 89