Filmrecension

Recension: Poor Things

Lika bra att säga på en gång: Det här är inte en film för alla! Men för dig som uppskattar skruvade miljöer, underbart skådespel av Emma Stone, Mark Ruffalo och Willem Defoe (och inte har något emot en hel del naket) och underfundigt foto så är det här din film att se just nu.

Bella Baxter (Emma Stone) är en produkt av den lite lätt gamla läkaren Godwin Baxter (av Bella kallad Gud) som väckt henne till liv med hjälp av en hjärna från ett spädbarn, med allt vad det innebär av språk och motorik.

Vi får i filmen följa Bellas ”uppväxt” och upptäckande av världen och livet – orättvisor, förtryck, kärlek och livslust. Kontrasten mellan den skyddade miljön som Godwin skapat för att skydda henne mot verkligheten där utanför upptäcker hon med hjälp av Duncan Wedderburn som tar med henne på en resa runt världen.

Bild från filmen Poor Things
(From L-R): Ramy Youssef, Emma Stone, Vicki Pepperdine and Willem Dafoe in POOR THINGS. Photo by Atsushi Nishijima, Courtesy of Searchlight Pictures. © 2023 Searchlight Pictures All Rights Reserved.

Filmens miljöer för tankarna till Tim Burton och Wes Anderson och gamla svartvita filmer från när förra seklet var ungt. Någon beskrev den som Barbie för vuxna, vilket kan vara passande. För här är det inte välpolerat och rumsrent, men samtidigt så skildrar den en kvinnas uppväxt och insikt om att frihet för alla är något att sträva efter.

Om du känner att du passar in i den inledande beskrivningen ska du absolut se Poor Things, föredrar du en action-rulle ska du nog välja en annan film än just den här. Kanske också läge att undvika att se den tillsammans med föräldrar eller barn (vilket som nu passar in på dig).

Ljungbykanalens betyg:  5 antenner

senaste recensionerna

Recension: Poor Things

Filmrecensioner

Recension: Poor Things

Filmrecension Lika bra att säga på en gång: Det här är inte en film för alla! Men för dig som uppskattar skruvade miljöer, underbart skådespel av Emma Stone, Mark Ruffalo och Willem Defoe (och inte har något emot en hel del naket) och underfundigt foto så är det här din film att se just nu. Bella Baxter (Emma Stone) är en produkt av den lite lätt gamla läkaren Godwin Baxter […]

Recension: Tillsammans99

Filmrecensioner

Recension: Tillsammans99

I fredags hade uppföljaren till succéfilmen Tillsammans från år 2000 premiär. 23 år efter den första filmen, vilket också är nästan samma tid som har förflutit i handlingen, eller kanske snarare i karaktärernas liv.

filmrecensionerna presenteras av

Vill du recensera film på Ljungbykanalen? Hör av dig till studion@ljungbykanalen.se

 

stöd ljungbykanalen

Swishnummer: 123 606 8589

Om oss

Ljungbykanalen har utgivningsbevis för all media vi är verksamma på (radio, webb-radio, webb-TV och databas (www.ljungbykanalen.se))

Ansvarig utgivare för dessa är Tobias Johansson (tobias@ljungbykanalen.se)

 

0%

lyssna på ljungbys bästa musikmix!

Här lyssnar du enkelt på Ljungbykanalen – dygnet runt – året runt!

Stöd oss på Swish – 123 606 85 89