Oppenheimer

Så här i semestertider blir det en skriven recension av filmen Oppenheimer. 

Kanske en av årets mest hajpade filmer (hittills), dessutom premiär på samma dag som Barbie är förstås förväntningarna stora på filmen som visar hur atombomben utvecklades och hjärnan bakom detta, Robert Oppenheimer.

Filmen hoppar något i tidslinjen, och det tar faktiskt ett tag innan man är helt på det klara med vad som händer och när. Men efter nära tre timmars film så har man ändå fått en rätt klar bild av det hela. Vi får följa forskarnas tvivel på om det verkligen är rätt att utveckla ett vapen som har möjlighet att förstöra världen, det är till och med så att frågan ställs, om något går fel så finns det en risk att hela jorden brinner upp när provsprängningen äger rum. Hur stor risken är? Nära noll. Idag vet vi att den var noll, men har den gjort världen till en säkrare plats?

Vi får se den amerikanska kommunistskräcken från tiden under och efter andra världskriget, där det kunde räcka med att prata med någon som FBI trodde vara kommunist för att få det svårt i det offentliga livet. Filmen porträtterar också Oppenheimer som något av en kvinnokarl (vissa scener har censurerats i länder där nakenhet inte är OK, och man har även lyckats reta upp en del indier…).

Filmen är tre timmar lång, och hade nog mått bra av att klippas ner en timme.  Tekniskt är filmen mycket välgjord, och musiken, skriven av Ludwig Göransson, är så där perfekt filmisk, den finns där utan att ta plats. Den är filmad i IMAX-format, och Kodak tog fram en svartvit film i det formatet bara för detta. Ett stort antal välkända skådespelare gör att filmen är garanterad många Oscarsnomineringar, men längden gör ändå att betyget hamnar i mitten av skalan.

Betyg: 3 antenner

fler recensioner

Recension: Poor Things

Filmrecensioner

Recension: Poor Things

Filmrecension Lika bra att säga på en gång: Det här är inte en film för alla! Men för dig som uppskattar skruvade miljöer, underbart skådespel av Emma Stone, Mark Ruffalo och Willem Defoe (och inte har något emot en hel del naket) och underfundigt foto så är det här din film att se just nu. Bella Baxter (Emma Stone) är en produkt av den lite lätt gamla läkaren Godwin Baxter […]

Recension: Tillsammans99

Filmrecensioner

Recension: Tillsammans99

I fredags hade uppföljaren till succéfilmen Tillsammans från år 2000 premiär. 23 år efter den första filmen, vilket också är nästan samma tid som har förflutit i handlingen, eller kanske snarare i karaktärernas liv.

Vill du recensera film på Ljungbykanalen? Hör av dig till studion@ljungbykanalen.se

 

stöd ljungbykanalen

Swishnummer: 123 606 8589

Om oss

Ljungbykanalen har utgivningsbevis för all media vi är verksamma på (radio, webb-radio, webb-TV och databas (www.ljungbykanalen.se))

Ansvarig utgivare för dessa är Tobias Johansson (tobias@ljungbykanalen.se)

 

0%

lyssna på ljungbys bästa musikmix!

Här lyssnar du enkelt på Ljungbykanalen – dygnet runt – året runt!

Stöd oss på Swish – 123 606 85 89