Krönika: Hur långt räcker Troja säsongen 2023/24?

IF Troja-Ljungby åkte ur HockeyAllsvenskan våren 2022.

Tanken var att ta sig till tillbaka omgående.

Och det var inte långt ifrån målsättningen infriades.

Laget tog sig till kvalserien och slutade där på fjärde plats med 16 poäng. Vann gjorde Nybro Vikings på 19 poäng på bättre målskillnad före grannen Kalmar HC.

Faktum är att Trojas återtåg hängde på en dyrbar förlust. Slagpåsen Piteå HC vann nämligen bara en match under full tid i kvalserien – och det var mot Troja hemma.

Då Kristianstads IK inte klarade de ekonomiska kraven från HockeyAllsvenskan i somras fick tvåan Kalmar frågan om de ville ta den platsen istället. KHC tackade förstås ja och därmed sved förlusten uppe i Paltstaden extra mycket för de rödvita hockeykrigarna. På tal om Kalmar har de gjort en fantastisk resa på kort tid. Säsongen 2011/12 (då IF Kalmar Hockey) tampades de mot Ljungby HK och så sent som 2015/16 även mot Diö GOIF

Åter till nutid.

I våras drogs också Troja med ekonomiska problem och fick vädja sponsorer och fans om ekonomisk hjälp för att överleva. Klubben fick in runt 1,5 miljon kronor. En ekonomisk insamling gjordes även för att lösa supporterspelaren Mattias Persson. Det tog två veckor – sedan var det löst. Det betyder att stödet och engagemanget är stort bland allmänheten och att Troja berör.

Nu har Troja lagt upp en femårsplan och får jobba utifrån det projektet.

Det betyder att tränaren Jens Gustafsson, som går in på sitt andra år i klubben, fått en betydligt smalare budget att jobba med. Men, glädjande nog valde merparten av spelartruppen att stanna kvar trots mindre lön. Det tyder på hjärta.

Hur ser det då ut i spelartruppen som är kraftigt föryngrad?

På målvaktssidan har rutinerade Wictor Ragnewall försvunnit. Nu står hoppet till duon Jesper Eliasson och Viktor Westermark. Den förstnämnde slog igenom i Troja som junior men har därefter haft det ganska tungt och hamnat i skuggan i olika klubbar. Kommer närmast från en sejour i norska Stjernen. Westermark är talangfull och kommer att utmana om förstaspaden. Om Troja ska hänga med krävs det att duon spelar på topp. En mental utmaning.

Backsidan ser mycket stabil ut då sju spelare är kvar sedan förra säsongen eftersom Carl Ernstig ansluter inom kort efter sin axelskada. Dennis Fröland och Calle Ehrnberg håller allsvensk klass kommer att få gigantiskt med speltid. 36-årige trotjänaren Daniel “Trucken” Karlsson Thörnros gnuggar vidare och får dra ett stort lass i defensiven. Vad kan kraftpaketet Rasmus Åkerblad uträtta med en säsong i kroppen? Spännande. Försäsongen har dock bjudit på svängdörrar bakåt i vissa matcher. Dags att steppa upp nu.

Offensivt har Troja en vass trio som ska bära laget och ligga högt i poängligan och det är teknikern Mattias Persson, nye Oscar Nordin från Modo samt skarpskytten Emil Ekholm. De kommer att få ett stort förtroende i power play där de ska producera massvis med poäng.
Även kvartetten Jonathan Wikström, Kevin Engvall, Lukas Macklin och Jesper Emanuelsson har kapacitet för att kliva fram i hierarkin, men då gäller det främst att de blir jämnare i sina prestationer. Nu pendlar det mellan höga toppar och djupa dalar.
Kloke William Romfors och kaptenen Carl-Johan Sjögren samt Lucas Käkelä får gnugga på och lär få ett stort defensivt ansvar, medan ungdomarna Axel Håkansson, August Hummer samt Hampus Johannesson lär få kämpa om vilka som får speltid. Kul att plantskolan Troja åter släpper fram sina talanger, vilket sänder fina signaler till klubbens yngre förmågor.

Hur långt kommer det här bygget då att räcka säsongen 2023/24?

Ja, otvivelaktigt till allettan (dit de fem bästa i Hockeyettan Södra avancerar och ytterligare fem lag geografiskt). Men det kommer att bli stentufft och inte som förr då Troja kunde åka omkring på en skridsko och vinna matcher med klara siffror. Numera finns det inga lätta matcher, speciellt på bortais, i den jämnaste av landets fyra division 1-serier.

Sedan blir det betydligt tuffare i allettan.

Men en eller två play off-rundor låter rimligt.

Mer går inte att begära av den här truppen.

Den 29:e september släpps pucken i Ljungby Arena mellan Troja–Halmstad.

Nu kör vi.


Fakta

Ljungbykanalen tippar Hockeyettan Södra

1) Karlskrona

2) Kristianstad

3) Troja

4) KRIF Hockey

5) Vimmerby

6) Borås

7) Halmstad

8) Mörrum

9) Tyringe

10) Alvesta

Text: Magnus Blom

bronspartners

fler sportnyheter

TV: Carl Ernstig efter förlusten mot Vimmerby

sport

TV: Carl Ernstig efter förlusten mot Vimmerby

Den 20 oktober föll IF Troja-Ljungby borta mot Vimmerby HC med 0–5 i Hockeyettan södra. När lagen möttes i Ljungby Arena under fredagskvällen blev Troja åter mållöst efter siffrorna 0–1 (0–0, 0–0, 0–1) och därmed är det fortfarande oerhört tufft att nå allettan.Chansen att nå allettan är fortfarande liten för Trojas del, efter ännu en förlust. en här gången räckte det med ett mål för Vimmerby för att åka hem […]

Veckans travtips

sport

Veckans travtips

Kaffe kaka - tredje raka. V75-spiken Four Guys Dream fick, som jag skrev i analysen, överta ledningen på första långsidan. Favoriten Kentucky River anslöt utvändigt 1300 meter kvar, men kunde aldrig gå i närkamp. När Stefan Persson begärde lite av sjuåringen stack han enkelt undan. Fler V75-segrar väntar i vinter. Han var streckad på 31 procent och delade ut 3,28 i vinnarodds. Det var tredje raka V75-spiken som satt. V75-draget Klondyke River […]

Sista chansen för Troja

sport

Sista chansen för Troja

Med tre omgångar kvar att spela av Hockeyettan södra är möjligheterna att nå allettan för IF Troja-Ljungby väldigt små. Närmast på schemat väntar Vimmerby HC under fredagskvällen i Ljungby Arena vilket känns som sista chansen att försöka nå allettan. – Vi ska försöka vända på den negativa trenden och det är sista chansen vi har en chans att vinna mot ett topp 5-lag och den ska vi försöka ta, säger […]

TV: Minimal chans för Troja att nå allettan

sport

TV: Minimal chans för Troja att nå allettan

IF Troja-Ljungby missar med all sannolikhet allettan efter ännu en hemmaförlust då tabelltvåan Kristianstads IK gästade Ljungby Arena. Matchen slutade 1–3 (0–0, 1–1, 0–2) inför ögonen på 1131 vittnen.Säsongen 2005/06 slutade Troja fyra i division 1 F. Årets gäng ligger sexa med tre omgångar kvar och det är en ännu sämre notering. Hoppet om allettan fanns om det skulle bli seger mot KIK, men gästerna drog det längsta strået och […]

Grinigt när Troja tränade

sport

Grinigt när Troja tränade

Blott fyra omgångar  återstår av Hockeyettan södra och för sjätteplacerade IF Troja-Ljungby är läget minst sagt prekärt då de har fem poäng upp till KRIF Hockey som ligger femma och innehar den sista platsen till allettan. På onsdag kommer Kristianstads IK på besök till Ljungby Arena.– Vi ska fortsätta spela som vi avslutade matchen i Karlskrona i lördags. Då släppte vi handbromsen och vågade gå i presspelet. Gör vi det […]

just nu på ljungbykanalen

Du lyssnar enklast direkt här på hemsidan med webb-spelaren som du hittar till höger längst upp på sidan.

Du hör Ljungbys bästa musikmix dygnet runt – året runt!

stöd ljungbykanalen

Swishnummer: 123 606 8589

Om oss

Ljungbykanalen har utgivningsbevis för all media vi är verksamma på (radio, webb-radio, webb-TV och databas (www.ljungbykanalen.se))

Ansvarig utgivare för dessa är Tobias Johansson (tobias@ljungbykanalen.se)

 

0%

lyssna på ljungbys bästa musikmix!

Här lyssnar du enkelt på Ljungbykanalen – dygnet runt – året runt!

Självklart helt gratis!