Krönika: Hur långt räcker Troja säsongen 2023/24?

IF Troja-Ljungby åkte ur HockeyAllsvenskan våren 2022.

Tanken var att ta sig till tillbaka omgående.

Och det var inte långt ifrån målsättningen infriades.

Laget tog sig till kvalserien och slutade där på fjärde plats med 16 poäng. Vann gjorde Nybro Vikings på 19 poäng på bättre målskillnad före grannen Kalmar HC.

Faktum är att Trojas återtåg hängde på en dyrbar förlust. Slagpåsen Piteå HC vann nämligen bara en match under full tid i kvalserien – och det var mot Troja hemma.

Då Kristianstads IK inte klarade de ekonomiska kraven från HockeyAllsvenskan i somras fick tvåan Kalmar frågan om de ville ta den platsen istället. KHC tackade förstås ja och därmed sved förlusten uppe i Paltstaden extra mycket för de rödvita hockeykrigarna. På tal om Kalmar har de gjort en fantastisk resa på kort tid. Säsongen 2011/12 (då IF Kalmar Hockey) tampades de mot Ljungby HK och så sent som 2015/16 även mot Diö GOIF

Åter till nutid.

I våras drogs också Troja med ekonomiska problem och fick vädja sponsorer och fans om ekonomisk hjälp för att överleva. Klubben fick in runt 1,5 miljon kronor. En ekonomisk insamling gjordes även för att lösa supporterspelaren Mattias Persson. Det tog två veckor – sedan var det löst. Det betyder att stödet och engagemanget är stort bland allmänheten och att Troja berör.

Nu har Troja lagt upp en femårsplan och får jobba utifrån det projektet.

Det betyder att tränaren Jens Gustafsson, som går in på sitt andra år i klubben, fått en betydligt smalare budget att jobba med. Men, glädjande nog valde merparten av spelartruppen att stanna kvar trots mindre lön. Det tyder på hjärta.

Hur ser det då ut i spelartruppen som är kraftigt föryngrad?

På målvaktssidan har rutinerade Wictor Ragnewall försvunnit. Nu står hoppet till duon Jesper Eliasson och Viktor Westermark. Den förstnämnde slog igenom i Troja som junior men har därefter haft det ganska tungt och hamnat i skuggan i olika klubbar. Kommer närmast från en sejour i norska Stjernen. Westermark är talangfull och kommer att utmana om förstaspaden. Om Troja ska hänga med krävs det att duon spelar på topp. En mental utmaning.

Backsidan ser mycket stabil ut då sju spelare är kvar sedan förra säsongen eftersom Carl Ernstig ansluter inom kort efter sin axelskada. Dennis Fröland och Calle Ehrnberg håller allsvensk klass kommer att få gigantiskt med speltid. 36-årige trotjänaren Daniel “Trucken” Karlsson Thörnros gnuggar vidare och får dra ett stort lass i defensiven. Vad kan kraftpaketet Rasmus Åkerblad uträtta med en säsong i kroppen? Spännande. Försäsongen har dock bjudit på svängdörrar bakåt i vissa matcher. Dags att steppa upp nu.

Offensivt har Troja en vass trio som ska bära laget och ligga högt i poängligan och det är teknikern Mattias Persson, nye Oscar Nordin från Modo samt skarpskytten Emil Ekholm. De kommer att få ett stort förtroende i power play där de ska producera massvis med poäng.
Även kvartetten Jonathan Wikström, Kevin Engvall, Lukas Macklin och Jesper Emanuelsson har kapacitet för att kliva fram i hierarkin, men då gäller det främst att de blir jämnare i sina prestationer. Nu pendlar det mellan höga toppar och djupa dalar.
Kloke William Romfors och kaptenen Carl-Johan Sjögren samt Lucas Käkelä får gnugga på och lär få ett stort defensivt ansvar, medan ungdomarna Axel Håkansson, August Hummer samt Hampus Johannesson lär få kämpa om vilka som får speltid. Kul att plantskolan Troja åter släpper fram sina talanger, vilket sänder fina signaler till klubbens yngre förmågor.

Hur långt kommer det här bygget då att räcka säsongen 2023/24?

Ja, otvivelaktigt till allettan (dit de fem bästa i Hockeyettan Södra avancerar och ytterligare fem lag geografiskt). Men det kommer att bli stentufft och inte som förr då Troja kunde åka omkring på en skridsko och vinna matcher med klara siffror. Numera finns det inga lätta matcher, speciellt på bortais, i den jämnaste av landets fyra division 1-serier.

Sedan blir det betydligt tuffare i allettan.

Men en eller två play off-rundor låter rimligt.

Mer går inte att begära av den här truppen.

Den 29:e september släpps pucken i Ljungby Arena mellan Troja–Halmstad.

Nu kör vi.


Fakta

Ljungbykanalen tippar Hockeyettan Södra

1) Karlskrona

2) Kristianstad

3) Troja

4) KRIF Hockey

5) Vimmerby

6) Borås

7) Halmstad

8) Mörrum

9) Tyringe

10) Alvesta

Text: Magnus Blom

bronspartners

fler sportnyheter

Inför V75: Hannas kallblod tar alla med storm

sport

Inför V75: Hannas kallblod tar alla med storm

Förra veckans V75-spik Wishful Order och Magnus A Djuse motsvarade favorittrycket och vann plättlätt till slut efter ett lopp i rygg på ledaren och lucka in på upploppet. Han gav 2,16 i vinnarodds och var streckad på 49 procent.Vad V75-draget Mose Eagles och Carl Johan Jepson gick för fick vi aldrig reda på då ekipaget slog på en startgalopp bakom bilen. Hon stod i 9,18 och var streckad på fem […]

V75: Två roliga Norgehistorier med svenska toppkuskar

sport

V75: Två roliga Norgehistorier med svenska toppkuskar

V75-spiken Xanthis Hilton och Mats E Djuse kom aldrig till spets utan fick vandra utvändigt om ledande Triton och fick nöja sig med andraplatsen. Han stod i 2,57 och var streckad på 43 procent.V75-draget Tåga Ryker och Ingvar Nyberg fick en dålig start och hamnade i kön och var utan chans att utmana och hamnade utanför pengarna. Han var streckad på fem procent och stod i 18,08.Det stundar en ny […]

Inför V75: Ingvar kör så det ryker med Påskskrällen

sport

Inför V75: Ingvar kör så det ryker med Påskskrällen

V75-spiken High on Pepper fick segersviten bruten efter åtta raka triumfer. Jorma Kontio körde sin vana trogen offensivt och lade sig utvändigt ledaren men han var slagen redan i sista sväng. Han var streckad på 70 procent och stod i 1,43 i odds.Vad V75-draget Vilja T.Y.C. gick för fick vi aldrig reda på då hon ströks på tävlingsdagen.Det tävlas flitigt på V75 under påskhelgen, men jag lägger fokus på påskdagen […]

Inför V75: Pepper starkast igen

sport

Inför V75: Pepper starkast igen

V75-spiken Kingen Mearas stod i 3,59 och var streckad på 24 procent. Kördes också offensivt av Daniel Wäjersten som placerade sin adept utvändigt ledaren. Han var dock slagen tidigt och såg ut att ha problem med fästet på den moddiga banan.V75-draget Gasparito kan vara värd att hålla ögonen på framöver. Han var streckad på tre procent och stod 23,52. Carl Johan Jepson placerade honom i fjärde inner och där fick […]

TV: Trojas kapten Carl-Johan Sjögren efter uttåget i semifinalen

sport

TV: Trojas kapten Carl-Johan Sjögren efter uttåget i semifinalen

Nära.Men ändå inte.Precis som i de tidigare mötena gjorde Troja en bra insats mot Vimmerby då det var dags för det tredje mötet i semifinalserien.Men det blev åter förlust, nu med 1–3 (0–0, 1–2, 0–1), och därmed är säsongen finito för Trojas vidkommande.För Vimmerby väntar nu kvalserien för första gången i klubbens historia.För Trojas del väntar sommarlov och tränaren/sportchefen Jens Gustafsson får samla krafter för att sy ihop ett slagkraftigt […]

just nu på ljungbykanalen

Du lyssnar enklast direkt här på hemsidan med webb-spelaren som du hittar till höger längst upp på sidan.

Du hör Ljungbys bästa musikmix dygnet runt – året runt!

stöd ljungbykanalen

Swishnummer: 123 606 8589

Om oss

Ljungbykanalen har utgivningsbevis för all media vi är verksamma på (radio, webb-radio, webb-TV och databas (www.ljungbykanalen.se))

Ansvarig utgivare för dessa är Tobias Johansson (tobias@ljungbykanalen.se)

 

0%

lyssna på ljungbys bästa musikmix!

Här lyssnar du enkelt på Ljungbykanalen – dygnet runt – året runt!

Stöd oss på Swish – 123 606 85 89