Förrådsinbrotten ökar i länet – men minskar i Ljungby

Förrådsinbrotten i landet, och länet ökar, detta enligt en sammaställning som Brottsförebyggande Rådet (BRÅ) har gjort.

Under 2023 anmäldes 221 förrådsinbrott under förra året, en ökning med 24% jämfört med året innan. I Ljungby har dock antalet minskat och under 2023 anmäldes 13 fall av förrådsinbrott.

– Vi ser att trenden fortsätter med stölder ur förråd och källare, men att det sker färre bostadsinbrott. Har man delat förråd är det extra viktigt att se över lås och bättra på säkerhetstänket. Att försvåra för tjuven är ett tips vi gärna upprepar. Förvara saker i kartonger eller täck över sådant som kan locka tjuven, säger Jenny Rudslätt, skadechef på If.

Slår man ut antalet anmälda inbrott per 1 000 hushåll så är siffran för Alvesta 4,4 inbrott, vilket är högst i länet, medan siffran för Ljungby är 1 vilket är lägst i länet, och en minskning med 60% sett över de senaste 5 åren.

Hör Tobias berätta mer i inslaget nedan.

Från dagens Ljudet av Ljungby
 • cover play_arrow

  Förrådsinbrotten ökar i länet – men minskar i Ljungby Tobias Johansson

Tips från If: Så stoppar du tjuven

 • Se till att ha ett lås avsett för ytterdörrar och ha dörren låst även när du är hemma. Elektromekaniska låssystem har ofta fördelen att de kan låsas automatiskt efter in- eller utpassering. Flertalet kan även låsas från distans vilket förenklar möjligheten att säkra låsta dörrar.
 • Bor du i hus eller har lägenhet i markplan ska du ha lås även på fönster, balkong- och altandörrar.
 • Starta Grannsamverkan i ditt bostadsområde. Prata med dina grannar och håll koll på området eller trappuppgången tillsammans.
 • Se till att du har bra utomhusbelysning vid alla entréer till huset, även på baksidan. Det finns sensorstyrda lampor som tänds när någon närmar sig dörren.
 • Märk dina värdesaker med MärkDNA​ och skriv upp dem på en inventarielista. Sätt upp MärkDNA-dekaler på utsidan av bostaden, det har en avskräckande effekt enligt kriminologerna vid Malmö Högskola.
 • Låt inte värdesaker ligga framme så att de syns genom fönster och altandörrar. Förvara gärna dyrbara smycken, pass och andra värdesaker i kassaskåp, säkerhetsskåp eller bankfack.
 • Låt bostaden se bebodd ut även om du är bortrest. Använd timer till belysning, låt kläder, böcker och tidningar ligga framme så att det ser ut som att du är hemma. Be någon ta hand om posten, skotta snö på vintern och klippa gräset på sommaren, och lägga sina sopor i din soptunna etc.
 • Lås fast cyklarna om de förvaras utomhus. Samma sak gäller för stegar.
 • Förvara inget av högt värde i källare och vindsförråd. Se till att ha bra lås.

partners

annonser

just nu på ljungbykanalen

Du lyssnar enklast direkt här på hemsidan med webb-spelaren som du hittar till höger längst upp på sidan.

Du hör Ljungbys bästa musikmix dygnet runt – året runt!

stöd ljungbykanalen

Swishnummer: 123 606 8589

Om oss

Ljungbykanalen har utgivningsbevis för all media vi är verksamma på (radio, webb-radio, webb-TV och databas (www.ljungbykanalen.se))

Ansvarig utgivare för dessa är Tobias Johansson (tobias@ljungbykanalen.se)

 

0%

lyssna på ljungbys bästa musikmix!

Här lyssnar du enkelt på Ljungbykanalen – dygnet runt – året runt!

Stöd oss på Swish – 123 606 85 89